Какво трябва да знаем за слънцезащитните кремове

Често ни съветват при избора на даден медикамент да четем упътването, но какво точно пише на него?

Обикновено ситните буквички са изпълнени със съкращения и цифри, които средностатистическият потребител не разбира. Затова сме подготвили един кратък наръчник за превод на надписите по тубичката слънцезащитен крем:

Без PABA / PABA Free: Маркетингов жаргон, който би трябвало да означава, че продуктът в опаковката не съдържа пара-аминобензоена киселина (para-aminobenzoic acid). Тази съставка вече не се използва, защото е доказано, че дразни кожата.

Защита през целия ден: Още реклама. В превод: “Нанесете преди да се покажете на слънце и нанасяйте често.”

Широк спектър (на защита): Няма да навлизаме в дълбините на физиката. Този надпис показва, че слънцезащитният крем съдържа вещества, които ще ви защитят от UVA(ултравиолетово лъчение тип А) и UVB (ултравиолетово лъчение тип Б) лъчи.

Почти всички кремове произведени в днешно време защитават от двата типа лъчение.

SPF (SUN PROTECTION FACTOR) – Слънцезащитен фактор: Число, което показва степента на защита;

  • 30 е универсална степен на защита;
  • 15 се приема за минималната степен на защита, която човек трябва да прилага ежедневно върху кожата си. Някои стандартни козметични продукти (особено в дамската козметика) притежават този фактор.
  • 40-50 фактор са подходящи за излагане на силно ултравиолетово лъчение, т.е продължителни преходи на планина и почивка на море

WATER RESISTANT/WATERPROOF: Water-resistant / Водоустойчив означава, че кремът ще ви защитава гарантирано поне 40 минути допир с вода. Waterproof  – означава 80 минути защита.

Сега вече спокойно можете да се ориентирате сами в джунглата на слънцезащитните кремове. Уверете се, че сте закупили най-подходящия за вашата цел крем и не подценявайте опасността на слънцето!