Как да се грижим за сухата кожа на лицето и тялото през лятото

Типът кожа се определя най-вече от генетичната предразположеност и обикновено се проявява между 12 и 13 години. Но той със сигурност може да бъде повлиян и от редица други фактори като начин на хранене, околна среда и стресови ситуации. Влияние оказва също и това колко добре смиламе и усвояваме храната, както и от козметичните и поддържащи препарати, които употребяваме.

Състоянието на кожата би могло да зависи от някакво заболяване, колебливо хормонално равнище, температурни промени, липса на движение, безпокойство, травми и, разбира се, от възрастта.

С напредване на годините кожата е склонна към изсушаване. Сухата кожа не се дължи непременно на липса на мазнини. Както мазната, така и комбинираната кожа, могат да страдат от недостатъчно овлажняване.

Кожата се изсушава още повече, когато е изложена на парно отопление, климатични инсталации, задимен въздух, замърсена атмосфера. Силното слънце също ѝ вреди, а също и когато се злоупотребява със сапуна, не се полагат съответните грижи за нея и се приема недостатъчно питателна храна.

Проверете дали козметичните ви препарати – лосиони, тоалетни млека и кремове – са наистина подходящи за вашия тип кожа или я изсушават допълнително. Като ѝ отдавате дължимото внимание и полагате правилни външни и вътрешни грижи за нея, е напълно възможно тя да се нормализира и да започне да поема повече влага.

Никога не оставяйте кожата си незащитена. След почистване с тоалетното мляко или лосиона, попийте излишъка с влажен памучен тампон, изплакнете с хладка вода, подсушете и веднага след това нанесете овлажняващ крем със слънцезащитен фактор. Водата не дехидратира сухата кожа, освен ако не се използва силно алкален сапун. Изплакването с вода стимулира кръвообращението и помага кремът да попие по-ефикасно в кожата. Винаги се избърсвайте хубаво, преди да използвате овлажнител.

Препаратите, съдържащи екстракт от следните билки и растения, са полезни за суха кожа: арника, лайка, краставица, свещица, очанка, лавандула, липов цвят, блатна слез. Маслата от жожоба и бадеми са също великолепни за масажиране на сухата кожа, както и за отстраняване на грим.

Козметични маски за лице

Докато лицето е още топло и влажно, направете си маска – или готова от любимата ви марка, или домашно приготвена – например известната маска за лице с мед. Ако имате възпалени места по кожата или скъсани венички, намажете ги преди това с крем с витамин Е или масло и ги избягвайте, когато си поставяте маската.

  • Сухата и застаряваща кожа реагира добре на смес от авокадо, мед и кисел или намачкани банани, размесени с разбити яйца.
  • Можете да си приготвите и още една домашна маска за суха и застаряваща кожа: смесете една супена лъжица овесени трици с половин чаена лъжичка мед и три капки масло от роза или здравец.

Продават се също много хубави маски на елитни брандове.

Детоксикация за по-хубава кожа

Интоксикацията е една от основните пречки за подобряване качеството на кожата. Но като приемате укрепващи и освежаващи кожата храни и промиващи течности, вие ще пречистите отровените си тъкани и ще ги върнете към живот, давайки възможност на организма за ново начало.

През лятото е особено важно да отделяте редовно два дни, през които ще си бъдете вкъщи, и ги използвайте за пречистване на организма. Необходимо е тогава да поемате много голямо количество вода, да консумирате зеленчуци в сурово състояние, зеленчукови сокове и много плодове. Те помагат за неутрализирането на токсините и помагат за елиминирането им от тялото. Превърнете това в навик – на всеки две или три седмици.