Алуминиеви джанти – празничните обувки за автомобила

До сравнително скоро алуминиевите джанти (лети джанти) се считаха повече като премиум аксесоар, но днес можете да избирате от различни основни модели на съвсем достъпни цени. За да можете да ги използвате дълго време без проблеми обаче, си струва да разберете малко повече за техните специфики и как да се грижите за тях.

Стоманените джанти вероятно ще са на пазара още дълго време (вероятно постоянно), защото има функции, които покриват слабите места на летите джанти. Безспорно е, че най-голямите им предимства се крие в гъвкавостта и издръжливостта на желязото като основен материал и тази характеристика е особено ценна за пътища с по-лошо качество, каквито са българските.

Стоманената джанта е лесна за ремонт и е по-малко чувствителна към вредното въздействие на времето и околната среда. В същото време тя се предлага в ограничен диапазон от размери и може да увеличи суспендираната маса на автомобила. Сравнявайки от тази гледна точка стоманената джанта и леката метална джанта, ниската подпружинна маса по-добре защитава амортисьора и другите елементи на шасито, което има значение не само за маршрутите, изминати по пътища с по-лошо качество, но и за двигателната годност .

Лети джанти е общо понятие, което се отнася както за алуминиевите, така и за тези, изработени от алуминиева сплав – например магнезий. Джантите, изработени от сплав, са дори по-леки от тези от алуминий и ако основната цел е да се намали подпружинната маса, тогава трябва да търсите джантите от най-леките сплави (понякога това са и някои железни джанти).

По същата причина, за да се осигури дълготрайност, си струва да закупите качествени джанти, като Momo или Reds, защото втора употреба евтина, съмнителна, възстановена джанта може да ви струва повече от нова маркова такава, тъй като техният материал бързо се разрушава по слабите пътища. Днес не си струва да купувате употребявани джанти дори и за стари превозни средства, защото не си струва да рискувате безопасността.

Повечето шофьори използват алуминиевите джанти за летния комплект гуми и съхраняват зимните комплекти, монтирани на стоманените джанти. Това е добро решение, което може да се вземе както за защита на автомобила, така и за защита на джантите и гумите.

Ако летите джанти не са изрично устойчиви на зимни условия, струва си да поставите зимните гуми върху стоманените джанти, което също така осигурява възможността за използване на по-подходящи гуми за снежнохлъзгави пътни условия, с по-тънък профил, с по-висока странична стена.

От гледна точка на съхранението на гумите е по-подходящо те да се съхраняват на джантата, тъй като все още има ситуации, когато съхранението не е подходящо, като по този начин се намалява рискът от тяхното разрушаване например чрез излагане на гумите на товар отстрани на гумата.

При смяна на джантите през пролетните и есенните месеци – разбира се, трябва да балансирате отново джантите с гуми – това може да разкрие скрити неизправности, които не е сигурно, че ще бъдат открити от обикновен щофьор. Това е така, защото ако колелото е било ударено няколко пъти в дупките, джантата може да се деформира, което води до вибрации, което дори може да доведе до значителни повреди.

Ако джантата е била изложена на удар, например в дупка или бордюр, въпреки че външни повреди не са видими, струва си да проверите колелото и да свалите гумите, за да откриете всякакви физически повреди.

Неизползваните джанти също си заслужават да бъдат проверени, тъй като могат да възникнат повреди поради корозия или повреда на материала, който остава скрит под гумите.

В допълнение към използването на алуминиеви джанти през лятото, друг аргумент е, че през зимата гранулираните материали или сол, нанесени върху пътя, могат да причинят щети. Ако джантата не е специално проектирана за зимна употреба, на повърхността ще се появят пукнатини, които не се виждат с невъоръжено око, в които може да проникне влага, а размразяването при замръзване ще затегне пукнатините, счупвайки материала и накрая корозивната течност ще унищожи материала. Не на последно място, джантата, която е толкова състарена, също не се предпочита от естетическа гледна точка.

Грижа за джантите

Джантите, особено леките алуминиеви джанти, трябва да се почистват само с неагресивен препарат, специално разработен за тази цел и с неабразивна мека четка или кърпа. Препоръчва се периодично почистване, тъй като прахът върху спирачните накладки и разпръскването на разтопен асфалт през лятото могат трайно да обезцветят повърхността.