Защо е важно да ходим пеша?

Движението при хората е от водещо значение за тяхното здравословно състояние. На обездвижването се дължи затлъстяването, диабетът, болките в ставите и мускулите, общото неразположение и дори депресията. Ходенето пеша е изключително полезно и това ще потвърди всеки лекар, който ви помага да поддържате добра форма и да се борите с различните болести.

За съжаление все по-често чуваме граждани, които искат „да се разходят с колата“. Това не е правилното решение, тъй като тук не става дума за разходка, а за превоз който няма отношение към пешеходството. Няма нищо по-хубаво от това да излезете навън и просто да ходите на воля.

Колко време трае здравословната разходка?

По всяка вероятност мнозина се питат колко време трае една здравословна разходка. Някои си купуват крачкомери, други използват приложения за мобилен телефон, с чиято помощ правят сметка на извървените километри, но истината е, че трябва да ходите пеша поне 90 минути на ден. Не мислете, че след като ходите на фитнес, това ще достатъчно за крепкото ви здраве.

Авторитетно проучване на американския „Център за контрол и превенция на заболяванията“ гласи, че 90 минути е минималната разходка, която трябва да правите всеки ден, за да поддържате оптимална форма и да се защитите срещу затлъстяването и различните видове здравни проблеми. Тази ваша разходка се равнява на около 8000 крачки дневно, както може да установите и сами.

По всяка вероятност в интернет ще откриете препоръки за 10 000 крачки и отгоре, но това са по-скоро рекламни трикове на някои компании предлагащи “бързи начини за отслабване“ и изход от диабет. Препоръчително е да се доверите на истинските специалисти, вместо на анонимни сайтове. Естествено, нищо не ви пречи да потърсите мнение и от личния си лекар по тази тема.

Как да измерим броя крачки?

В наши дни няма нищо по-лесно от това да се измерят броя крачки всеки ден. ходете пешаНапомняме, че най-добрият вариант е да гледате часовника си и да изпълните с разходка тези 90 минути, за които споменахме по-горе. Ако все пак искате да следите крачките си, не се колебайте да потърсите технологичните решения на пазара. На ваше разположение са приложения за смартфон, с чиято помощ ще разберете колко крачки сте направили, както и специално изработените крачкомери.

И, дори да сте направили по-малко от 8000 крачки, не трябва да се притеснявате.

Важното в случая е, че сте се постарали да изпълните времето, в което се грижите за здравето си. Тези, които не могат и нямат време да ходят всеки ден, може да се насочат към специални фитнес пътеки и велоергометри. Те също могат да допринесат за изразходването на енергия и движението ви.

Ето го и нашето мнение по въпроса

Не можем да отречем, че движението е здраве. По-точно пишем за ходенето пеша, защото него нищо не може да го замести. Отделяйки от времето си да се движите, ще установите, че по този начин се чувствате далеч по-добре, отколкото да стоите на едно място и да изпитвате болки и самосъжаление. Неслучайно учените споделиха тази информация, която достигна до вас чрез нашата статия. Надяваме се, че написаното в този материал ще бъде здравословно за всички вас.