Най-скъпите и противоречиви произведения на изкуството, продавани някога

От време на време срещаме репортажи за неразбираемо произведение на изкуството, продадено на търг за немислими суми пари. Повечето от нас, „бедните“ простосмъртни, които никога не биха похарчили такива пари, за да украсят хола си, може да си помислят, че не разбираме напълно днешното изкуство или че зад тези продажби вероятно стои схема за пране на пари или за получаване на данъчни облекчения.

Но както вече сме коментирали, инвестирането не е само закупуване на акции и крипто, можете също да инвестирате в чанти и маратонки, в къща, в Pokemon карти, или в себе си 😊. И разбира се, можете да инвестирате в изкуство.

Нека да разгледаме някои от най-противоречивите и скъпи произведения на изкуството през последните десетилетия. Това са все „революционни шедьоври“, които промениха начина, по който виждаме и оценяваме изкуството по начин, немислим само допреди 20-30 години.

#5 Маурицио Кателан с „Comedian„: 120 000 долара

скъпо изкуствоБананови ленти, залепени за хладилник, вдъхновени от Маурицио Кателан. Не можем да споделим с вас оригиналния, но е такадоста сходни.

Това е всичко, банан залепен със скоч за стена. Вероятно сте виждали някои от стотиците версии и меми, направени по този въпрос, когато беше продаден на търг за 120 000 долара през 2019 г. Някои го смятат за равен с консервите на Анди Уорхол „Супа Кембъл“, абсурдно и противоречиво.

Самият банан е истински и нетраен плод и за да го поддържат собствениците трябва да го сменят на всеки два дни. Абсурдно ли е да плащате тези пари за 10 см лента и банан, който се нуждае от повече грижи, отколкото вашите растения? Може би.

Емануел Перотен, галеристът, който го продаде, каза, че „Comedian“ е „символ на световната търговия, двоен ангажимент, както и класическо устройство за хумор“. Но Кателан просто заявява: „Бананът трябва да е банан“.

#4 Момиче с балон / Любовта е в кошчето от Банкси: 1,4 милиона долара

Помните ли, че Банкси рисува със саморазрушаващо се устройство?

Момичето с балон е добре позната творба на британския художник Банкси, която сама е версия на една от стенописите му от 2002 г. Когато чукът от аукционната къща на Sotheby’s удари в дървото, за да потвърди продажбата на произведението за 1,4 милиона долара през 2018 г., той задейства механизма, който раздробява картината.

Първоначалната реакция беше шок, но по-късно Sotheby’s го нарече „първото произведение в историята, създадено по време на търг на живо“ и купувачът разбра, че е влязъл в историята на изкуството. След това Банкси, чрез своите представители Pest Control, го преименува „Любовта е в кошчето“.

#3 Моето легло на Трейси Емин: 4,3 милиона долара

Снимка от Европа а ла карт

Художничката Трейси Емин прекарва цели четири дни в леглото през 1998 г., защото е унила и депресирана. Тя припомни, че в един момент тя става от леглото и когато се връща, разбира, че напълно хаотичното и разхвърляно състояние на пространството е метафора за нейното емоционално състояние. Това място, пълно с бъркотия и мръсотия, е едновременно ужасно и красиво поради огромното натоварване със смисъл, което излъчва. Тя взима леглото и всичко около него и го носи в галерия, като капсула на времето, която да запази усещането за този момент.

През 2014 г., 16 години по-късно, тази инсталация с неоправено легло се продава за 4 351 969 долара на търг за изкуство в Christie’s, Лондон.

#2 За Божията любов от Дамян Хърст: 50 милиона паунда

Деймиън Хърст е друг ексцентричен английски художник сред най-богатите в своята професия. Той стана известен с това, че направи поредица от произведения с животни, запазени във формалдехид, включително теле, овца и крава. Той е и автор на песен с едно от най-добрите заглавия, според негови фенове: „Физическата невъзможност на смъртта в съзнанието на някой жив“.

От какво се състои?

Тигрова акула с дължина над 4 метра, потопена във формалдехид в прозрачна стъклена кутия.

Каква е връзката между титлата и акулата? Вероятно за да ни накара да се замислим за смъртта и какво е изкуството, но кой знае?

Неговата работа с най-високата цена е For the God of God , платинен отлив от човешки череп, който той намери в лондонски магазин и инкрустира с повече от 8000 диаманта. Хърст каза, че е струвал 14 милиона британски лири и е пуснато за продажба за 50 милиона паунда.

Подробностите за тази продажба са доста загадъчни. Първоначално галерията на Хърст каза, че е продадена за 100 милиона долара към анонимна инвестиционна група, въпреки че той запазва дял. Години по-късно в интервю той уточни, че черепът принадлежи на консорциум, включващ самия художник, и че той продаде само една трета от парчето за покриване на производствените разходи.

#1 Най-ценното произведение на изкуството …

Мястото отива за Марк Ротко „Оранжево, червено, жълто“ – най-скъпото произведение на съвременното изкуство, продавано някога. Състои се основно от описанието на заглавието му, три цветни петна върху платно и е продадено четиридесет и две години след смъртта на автора за 86,9 милиона долара.