Лечебни растения

За всяка болка си има билка, но коя действа добре на стомаха, коя се използва при ужилване от пчела, кое растение успокоява напрежението?

В началото на пролетта, когато организмът ни се нуждае от стимулиране на жизнените сили и повишаване на имунната защита, трябва да сме запознати с най-ценните растения в природната медицина – от А до Я.

ДИВ ЧЕСЪН

Растението див чесън, познато и като горски чесън, е сред първите предвестници на пролетта. Свежозелените му лентовидни листа, подобни на момина сълза, вече могат да се открият в сенчести и влажни гористи места и храсталаци.

Той е прекрасна ароматна съставка в много ястия, но за целите на кулинарията трябва да се използва свеж, защото при термална обработка губи вкуса и ценните си съставки.

Дивият чесън, както и чесънът, е полезен за здравето с високото си съдържание на алицин и флавоноиди. Най-ценно е да се бере от до месец май, когато започва да цъфти. Тъй като пресните му листа са налични едва месец-два, възползвайте се от момента да си правите сок от тях.

Билката има благоприятен ефект върху нивата на липидите в кръвта, поддържа сърдечно-съдовата система и кръвоносните съдове, изобщо влияе добре на всякакви смущения в сърдечната област.

В народната медицина отвара от листата се използва при стомашно-чревни разстройства, колики, запек, дори са го предписвали срещу глисти. А също така и при анемия, чувство на слабост, виене на свят и високо кръвно налягане.

Внимание: листата на дивия чесън много приличат на отровните листа от момина сълза и есенен минзухар! За да го различите, разтъркайте листото, и доловете ли характерния чеснов мирис, си наберете.

Полезно за: слабост, стомах, сърце

ЛАЙКА

Нейната родина е Азия, среща се на много места и в Източна Европа. Дивата „лайкучка” расте по ниви, сметища и синори, и има изключително ценно действие в много посоки: анти-възпалително, дезинфекциращо, подобряващо храносмилането и спазмолитично.лайка

Познавате чаят от лайка още от детството – при първите симптоми на простудни заболявания, кашлица и други дихателни проблеми, мама ни прави от него!

Той се използва също за бързо облекчаване на стомашни болки, остри стомашно-чревни заболявания, хронично възпаление на стомашната лигавица и при нервен стомах. Като компрес действа добре за зарастване на рани, а при гъбични заболявания, както за профилактика на устата и гърлото се правят промивки и бани с отвара от нея. Това растение е често използвано и в натуралната козметика. За лечебна цел се използват изсушени части от цялото растение, които можете да намерите във всяка аптека.

Внимание: Чаят от лайка не бива да се използва за промиване на очите, може да предизвика възпаление!

Полезно за: болки, гъбички, дезинфекция, простуда, рани, стомах

КЪПИНА

Трънливият храст е родом от Северна Америка, но е широко разпространен и в цяла Европа. Расте в разредени гори и хълмове и е „жилище” за оси, пчели, комари и дори дребни птички. Плъзва бързо и може да завземе големи пространства.

Това е добре, защото листата на къпината са много полезни за здравето, редом с тези на малината и ягодите. Да, листата на къпинака, макар че повечето хора са наясно с вкусовите качества на къпиновите плодове, които трябва да се използват със замах в пайове, шейкови и плодови кремове – великолепни са.

Само че едва ли знаете, че чаят от листа на къпина съдържа плодови киселини, витамини, предимно витамин С и танини, подходящи за лечение на стомашно разстройство и възпаление на лигавиците. При стомашно неразположение, подуване на колема или болки пийте отвара от къпинови и малинови листа.

Полезно за: лигавица, стомах

ПЧЕЛНИК

Блага трева – така са наричали старите хора навремето това „женско биле”, защото с него са лекували нередовна менструация.ПЧЕЛНИК

За какво още е полезно това растение?

Той е познат още от неолита, за него има данни още от около 4000 години преди Христа. Най-широко е разпространен в района на Средиземно море, може да го намерите и у нас, расте край пътя, но не се среща в Северна Европа, или в Северна и Южна Америка. Гъстите му, високи листа и малките бели цветчета растат до август.

Пчелникът се използва за проблеми с дихателните органи, тъй като действа отхрачващо -танините и горчивите вещества, които се съдържат в сока от него, стимулират отделянето на телесни течности.

Тази билка действа успокоително на храносмилателната система  (при метеоризъм и подуване на корема), при нередовен месечен цикъл, а също така народната медицина я препоръчва за сваляне на високо кръвно налягане. Използва се като чай от изсушените листа и горната част на стъблото, които можете да намерите в билковите аптеки.

Прилагайте тази билка след лекарска препоръка.

билки, блага трева, високо кръвно налягане, лекарствени растения, менструация, отхрачващо, пчелник, храносмилателна система

ПОРЕЧ

ПОРЕЧТова растение у нас е известно и като лечебна краставица, защото листата му имат вкус на краставица и доста кулинари ги използват при приготвянето на сосове за салата или в различни ястия.

Тази билка със синьо лилави цветове расте върху почва, бедна на хранителни вещества – край пътища и огради из цялото Средиземноморие и в повечето страни на Европа. Цъфти от май до юли и от нея особено ценни са семената, от които се получава масло, богато на гама-линоленова киселина. То обикновено се препоръчва за лекуване на артрит, и също при кожни проблеми – суха, груба кожа или екзема.

Използвайте само външно, по лекарско предписание!

Полезно за: артрит, екзема, суха кожа

РЕПЕЙ

Може да се сбърка с артишок, тъй като двете растения си приличат и на вид, и на вкус. Това е добре, когато става дума за приготвяне на интересни ястия, но да видим за какви здравословни оплаквания е полезен.РЕПЕЙ

Среща се като бурен в цяла Европа и Азия, съдържа етерично масло, танини, микроемеленти, дъбилни и слузни вещества, протеини, мазнини, и има много приложения в различи области.

Стеблото на това растение се използва в кулинарията,

листата – в козметиката, която разработва различни шампоани с него при косопад, лосиони при мазна кожа и други продукти,

корените и семената – от народната медицина, за най-различни здравни проблеми:

Настойка от корените на това растение помага много срещу разширени вени, изкълчени кости и различни контузии и травми на крайниците, за лечение на ревматизъм, артрит и шипове. Знахарите са правели лапи от репей при подагра и при външни рани от изгаряне, а с отвара от семената лекували стомашни и бъбречни болести.

Можете да откриете изсушени корени от репей в билковите аптеки, използвайте само след лекарско предписание!

Полезно за: артрит, бъбреци, косопад, разширени вени, ревматизъм, стомах

РИГАН

Риган и майоран е едно и също – една от най-ценните подправки в средиземноморската кухня: прави месото по-вкусно и се вписва в яхнии, супи, варени зеленчуци и салати. Освен за кулинарни цели обаче, тази билка има и други ценни свойства.РИГАН

Той се отглежда в цяла Европа, различават се градински риган, див или критски риган. Цъфти през май-юни и трябва да се бере по време на цъфтеж, тъй като тогава има най-високо съдържание на ароматни вещества. Уханието му може да се запази няколко години, ако се съхранява в добре затворена кутия.

Освен етерични масла, риганът-майоран съдържа и други фитохимикали. Народната медицина лекува с отвара от него нервни заболявания, настинки, лошо храносмилане, сенна хрема, стоматит… Едва ли не универсална билка.

Внимание: не бива да се предозира! Продължителната му употреба може да доведе до главоболие и виене на свят.

Полезно за: нервни оплаквания, сенна хрема, храносмилане

РОЗМАРИН

Най-дъхавата средиземноморска подправка, използвана за овкусяване на различни меса и в маринати, е и една от най-важните билки според народната медицина. Нейните антибактериални свойства са несравними, тя е ценена и като съюзник на организма при разграждането на мазнините.РОЗМАРИН

Расте по песъчливи сухи клонове и в градините на Италия, Гърция, Турция, Испания. У нас също може да се отглежда успешно като вечнозелен храст дори в саксия. Има нежни бледосини цветчета през април и май. За лечение се използват тънките остри листенца, които се берат преди цъфтежа. Най-ценна в билката е розмариновата киселина. Обикновено листата се сушат и се приготвя отвара от тях, или в прясно състояние от тях се извлича сок или етерично масло.

Сокът от прясното растение помага при умора, отпадналост и изтощение.  Чаят стимулира кръвообращението, облекчава пристъпи на астма и твърдят, че подобрява потентността, тъй като има свойства на афродизиак. Но с употребата му трябва да се внимава -предозирането може да предизвика дразнене на храносмилателната система.

Външно, под формата на масло или мехлем розмаринът помага при мускулни и ставни болки.

Полезно за: астма, афродизиак, кръвообращение, мускули, стави

САЛВИЯ

Виждали ли сте мъхнатите продълговатови листенца на салвията? Този храст, познат и като градински чай, е истинска панацея – най-лековитото растение според Хипократ.

Родено в южната част на Европа, растението се отглежда от векове заради неговите кулинарни и лечебни свойства. Листата му съдържат етерично масло, туйон, цинеол и камфор, танини, горчиви вещества и флавоноиди.
Водата, в която са накиснати листенцата – за предпочитане само в прясно състояние, помага при възпаление на венците, устата – стоматит и възпаления в гърлото. Ако се направи настойка в алкохол, действа успокояващо и при болки в ушите. Градинският чай е силен антисептик, подобрява апетита, успокоява нервите и има антиконвулсивни свойства. Също така помага при стомашно-чревни оплаквания и менструални болки. С него древните са лекували безплодие при жените и са му приписвали вълшебни свойства – от трева, която дарява с вечен живот, до лекарство против прекалено отделяне на пот.

И като подправка в кулинарията използвайте салвията не сушена, а прясна.

Внимание: не бива да се употребява от бременни, кърмачки, или да се дава на малки деца. Самолечението може да бъде опасно, прилагайте само по лекарска препоръка и лекарско наблюдение!

антисептик, апетит, безплодие, билки, венци, възпаления, конвулсии, лекарствени растения, менструация, нерви, панацея, салвия, стоматит, стомах

СЛЪНЧОГЛЕД

Знаете ли, че красивото цвете, което обича слънцето, се е родило в Мексико и оттам се разпространява в няколко континента, тъй като не само видът му носи слънчево настроение, но и притежава свойствата да лекува много болести.

Всички обичаме да похапваме слънчогледови семки, да ги добавяме сурови в салати, а олиото, получено от тях, е неизменен спътник в кулинарията. Само че семената са ценни и при стомашни оплаквания, освен това подобряват кръвообращението и подобряват имунитета, а пък маслото, извлечено от тях, е незаменимо за масажи и маслени извлеци с различни билки.

Слънчогледът съдържа много полиненаситени мазнини, а също желязо, калий, фосфор,  цинк, както и витамини Е и В. Народната медицина използва семките и маслото на слънчогледа за разтривки и компреси при ревматизъм, настинки и лоша кожа – младежки пъпки, както и при болки в стомаха, а пък цветовете – в отвари при белодробни заболявания, проблеми с нервите и епилептични пристъпи.

Внимание: самолечението може да бъде опасно, прилагайте само по лекарска препоръка и лекарско наблюдение!

Полезно за: имунитет, кожа, нерви, стомах

СМОКИНЯ

Баба лекуваше упоритата ми кашлица с няколко смокини, варени дълго в чаша прясно мляко, и оттогава обожавам вкусът и аромата на смокините. Но знаете ли, че освен плодовете, и смокиновите листа имат невероятно полезни свойства?

Сега – през юни и юли зреят първите плодчета на това древно дърво, което се среща по цялото Средиземноморие и в Южна България. Сочни, сладки и пълни с фибри, белтъчини, огромно количество минерали – почти половината Менделеева таблица:  калий, калций, магнезий, мед, селен, фосфор, сяра, манган, желязо, и витамини С, В1, В2, В6, РР, бета-каротен, витамин Е, смокиновите плодове са незаменима храна за всички, които търсят здраве от природата, и най вече при диети и анемия. Сушените смокини са още по-полезни и от пресните. Незаменими са при хора с хипертония и други сърдечно-съдови проблеми, намаляват съсирването на кръвта, нормализират кръвната захар, извличат мазнините и холестерола, поддържат полезните бактерии в червата и са силен антиоксидант.

Сушените листа на смокиновото дърво се използват в народната медицина като запарки и компреси при кожни рани и изгаряния, имат също противогъбично действие, така че могат да се правят промивки с отвара от тях, а чаят от смокинови листа успокоява кашлица, стомашни болки и зъбобол.

Полезно за: антиоксидант, гъбички, кашлица, компреси, листа, стомашни болки, хипертония, холестерол