Големи полилеи за големи стаи

 При планиране на осветлението на апартамент, частна къща, ресторант, фоайе на хотел или друга институция, най-голямо внимание се обръща на избора на централен източник на осветление. Има успешни решения за стаи с всякаква площ и размери. В случай на високи или много високи тавани, дизайнерите на осветление съветват да обмислите възможността за голям или дори огромен полилей. Той може изгодно да допълни съществуващия интериор, да осигури мощна и равномерна светлинна мощност и да се превърне в ефектен акцент на ситуацията.

Видове полилеи

За големи полилеи се считат всички таванни осветителни тела, чиито размери не позволяват да се поставят в помещение със стандартна височина на тавана. От древни времена такива устройства се използват като основен източник на осветление за големи стаи, например за зала, коридор, хол на много нива и др. Съвременните осветителни устройства се произвеждат в различни версии. Най-често срещаните са продукти, състоящи се от няколко нива и представляващи един дизайн. Големите модели на много нива обикновено се състоят от няколко кръга с различни диаметри, подредени в каскада. Колкото по-голям е диаметърът на кръга, толкова повече рога са разположени върху него. За максимално осветяване на стаята, най-ниският кръг почти винаги има най-голям брой лампи.

 Моноблоковите полилеи се предлагат в различни дизайни. Обикновено това са високи тела, в които крушките са близо до оста на рамката. Също така отличителна черта на такива устройства може да се нарече вътрешното разположение на светлинните елементи, тоест крушките са скрити зад декоративни елементи. В допълнение към високите, има и големи полилеи за таван, които имат голям диаметър и малка височина. Такива продукти по-често се срещат с големи каменни и кристални детайли, но напоследък популярност придобиват прости геометрични дизайни в стил минимализъм или футуризъм.

Материалът, от който са изработени полилеите

 Материалите, от които е направено устройството, също имат значение. Всеки от тях има своите предимства и недостатъци.

Crystal – най-ефективният в многостепенни структури, но изисква постоянна внимателна грижа. Ако това не е възможно, по-добре е да се обмислят други опции.

Дървото изглежда много меко и безплатно в интериори в определена посока: като кънтри, прованс, цветарство, но в същото време е предразположено към появата на гъбички в помещения с висока влажност и може да изсъхне с течение на времето.

Пластмасата има ниско тегло и ниска цена, но е склонна към избледняване.

Текстилът изглежда невероятно оригинален, текстуриран, но труден за почистване и краткотраен в сравнение с други.

Стъклото се почиства лесно, не подлежи на деформация, но е доста крехко и лесно се чупи.

Металът е най-издръжливият, лесен за грижа, но има висока цена и голямо тегло. Ако решите да закупите голям метален полилей, трябва да вземете отговорен подход към избора на крепежни елементи: те трябва да бъдат проектирани за увеличеното тегло на продукта.

Източници на светлина за големите полилеи най-често изискват използването на много електрически крушки или няколко много мощни. Ето защо си струва да се обмислят опции за енергоспестяващи, халогенни и най-вече LED лампи, за да се оптимизират разходите за енергия и да се осигури достатъчна яркост на осветлението.