Запек – причини и лечение

Няма да повярвате кое води до запек!

Запек – милиони хора по света се оплакват, че страдат от него. Запекът е често срещан медицински проблем, засягащ до 20% от населението. Обикновено се дефинира състоянието при наличие на дефекация само три пъти в седмицата, като състоянието се счита за хронично, ако продължава две седмици или повече.

Въпреки факта, че запекът е толкова често срещан, той не бива да се пренебрегва.

Причината винаги трябва да се търси особено ако симптомите не се подобрят след няколко седмици. Консултирането с лекар е важно, за да се гарантира, че няма сериозно здравословно състояние.

Причини водещи до запек

Кое провокира състоянието на запек:

  • Слаба физическа активност – Запекът може да се дължи на липсата на физическо натоварване, което може да попречи на изпражненията да се движат адекватно напред.
  • Нездравословна диета – Диета с ниско съдържание на фибри и с малък прием на боб, плодове и зеленчуци може да доведе до това състояние. Високият прием на фибри помага за оптимизиране на здравословните бактерии в червата и редовното ходене по голяма нужда.
  • Преработени храни – Пържени храни, торти, бисквити, сладкиши, тестени изделия и хляб могат да причинят запек. За много хора главен виновник е сиренето.
  • Дехидратация – Често поради недостатъчен прием на вода или прекомерен прием на кафе и чай, дехидратацията може да попречи на движението на червата. Някои лекарства, като лекарства за кръвно налягане, също могат да нарушават нивата на хидратация.
  • Добавки – Калцият и желязото могат да провокират запек. Калцият, при дневна доза по-голяма от 1 000 mg на ден, може да причини запек, ако не се приема магнезий заедно с него. По същия начин, добавки от желязо, които често се приемат при желязодефицитна анемия могат да причинят запека.
  • Хипотиреоидизъм – Тази болест на щитовидната жлеза засяга до 10% от населението. Състоянието има тенденция да забави общото време на преминаване на храната в процеса на храносмилането, което води до запек.
  • Често използване на антибиотици – Нарушаването на микробиома в червата може да бъде причинено от антибиотици. В някои случаи може да предизвика диария. Запекът, обаче, е по-често срещаният проблем.
  • Стрес – Всеки от нас реагира различно при стрес. Запекът може да е от стрес, колкото и странно да звучи. Намирането на здравословен изход за намаляване на вътрешния стрес е от решаващо значение за психическото и физическото здраве.
  • Хронични заболявания – Някои болести като болест на Паркинсон, рак на дебелото черво, увреждане на гръбначния мозък, а понякога дори и инсулт, могат да доведат до хроничен запек.

Статията има информативен характер и цели да подскаже на човек да не пренебрегва нередовното ходене по голяма нужда. Това не е съвсем тривиален проблем.

Вземете мерки и се консултирайте с лекар.