Как да изберем кростренажор?

Кростренажорът е уред за тренировки, за който не случайно се твърди, че е царят на фитнеса. Причината е съвсем проста – с него можете да тренирате всички основни групи мускули – ръцете, раменете и гърба, както и седалището и бедрата. Кростренажорът е нещо като плуването по отношение на здравето, но с огромното предимство, че може да се ползва в домашна обстановка.

Счита се, че кростренажорът е един от най-ефективните уреди за домашна употреба, като успешно измества велоергометрите, именно поради това, че предлага комплексно натоварване.

Колегите от Benchtalks.com са направили подробен преглед на възможностите на този универсален уред и причините, поради които е добре да тренираме с кростренажор. По-долу даваме основната информация, а детайлната статия може да прочетете в техния материал.

Какво още да имате предвид, когато избирате кростренажор?

Задължително е да помислите кой ще използва уреда. Всеки тренажор има ограничение в позволеното тегло. Също така обърнете внимание и на дължината на стъпката. Тя трябва да бъде подходяща за всеки, който ще употребява тренажора.

Не на последно място идва и здравината на уреда. Уверете се, че е масивен и стабилен, за да може да тренирате спокойно и да си осигурите плавни движения. Не трябва да се привеждате или протягате прекалено, докато сте върху тренажора.

Съветваме ви да го изпробвате преди да го закупите, ако имате тази възможност. Опитайте се да проверите основните части на уреда, като избягвате наличието на пластмасови такива.

Добре е също да проучите какъв сервиз се предлага за модела, който сте си набелязали.

Още една подробност при избора на кростренажор е големината на маховика – елемент, който служи за равномерното движение по време на тренировка. Счита се, че колкото по-голям е той, толкова по-плавни и равномерни ще бъдат движенията ви.

Как да тренирате с кростренажор?

* Съветваме ви да правите своите тренировки сутрин на гладно. Това е най-подходящото време за трениране, като може да сте сигурни, че ще се чувстване идеално през целия ден.

* Начинаещите е добре да започнат с по-малко време, например 10-15 минути, като с всеки ден постепенно увеличават времето.

* Също така, много е важно да загреете, преди да се качите на уреда. Достатъчно е да отделите 2-3 минути, за да раздвижите ръцете, раменете и краката.

* Постепенно трябва да увеличавате и натоварването. Винаги започвайте с по-лека степен на трудност, след което бавно сменяйте темпото. Целта не е да се изморите бързо и да омалеете след 5 минути, а да станете издържливи за по-дълго време. Едва тогава можете да очаквате добри резултати.

* Пуснете си музика, която харесвате. Така ще можете наистина да се отърсите от всичко и да се отдадете на пълноценна и приятна тренировка.

* Не отпускайте стойката си. Стремете се да сте изправени, с вдигната глава и прибран корем.

* Завършвайте тренировките си с разгряване – разтягане на мускулите.

* Съобразете хранителния си режим. Това е изключително важен момент от всеки вид тренировки. Старайте се да тренирате на гладно и да се храните поне 1 час след края на тренировката.

Продължаваме с упражненията, които можете да правите с мултифункционалния уред. Хубавата новина е че имате възможност да правите различни упражнения, с които да натоварвате различни групи мускули.

Обикновено повечето тренажори разполагат с опция за движения напред и назад.

Освен това, тренировките могат да се правят като се държите за подвижните ръчки, за да натоварвате и ръце, или пък за неподвижните, когато желаете да натоварвате само краката.