Изграждане на домашен сървър

За някои от вас това може да е пълен мит, но има много хора които разчитат на подобни решения и са готови да изоставят платените си хостинг планове само за да могат да се възползват от пълната сила на домашния сървър. На първо място обаче, трябва да сте запознати с всичко около него, за да можете да оперирате всичко в норма. А не само да свържете няколко компютъра към захранването и да чакате чудеса. Трябва ви поддръжка, оптимизация, редовни ъпдейти и прочие.

Няма значение дали ще хоствате сайт за нови филми или ще се опитате да направите нова хостинг компания, винаги подобен тип техника трябва да се поддържа. Цялото устройство на софтуера изисква прекалено много грижи, за да бъде оставено на произвола на съдбата. Какви компоненти обаче биха били подходящи, ако наистина искате да си направите един домашен сървър?

Не си мислете, че можете да поддържате някой голям или силно натоварен сайт на някой малък компютър. Трябват ви ресурси, скорост и сила, която да понесе движението по тези сайтове или по-просто казано – преминаване от статия в статия или от продукт в продукт.

Ще трябва да е нещо мощно с бързи компоненти и да не забравяме – постоянно включено. Замислете се дали си струва да прехвърлите всичко на домашен сървър, защото сметката ви за ток ще скочи доста. Ако си направите много внимателно търсенето, може да намерите компоненти, които не са толкова енергоконсумиращи, но такива са много редки и не се знае, колко време ще издържат.

Не пропускайте: SSD дискове – време ли е да сменим диска

След като сте си набавили всички нужни компоненти за вашия домашен сървър, плюс подходяща кутия, е време да помислите за захранването.

Както ви казахме, сървърът трябва да работи постоянно, за да са активни сайтовете ви. Помислете за удачно решение за UPS или някакъв вид батерия, която да държи компютъра ви включен докато не възстановите първоначалното захранване. Някой от вас може да си помисли да използва лаптоп, защото след това може да остане на батерия – недейте. Ще трябва да дадете много пари за лаптоп, който да може да понася натоварването от сайтовете, да не говорим каква топлина ще генерира и пак не се знае дали ще е достатъчно.

Най-добре се насочете към настолен компютър, както ви споменахме по-горе – с повече мощност, за да нямате проблеми с гневни посетители. След като сте събрали всичките нужни компоненти е време да ги зглобите и да инсталирате вашия сървър.