Главоболие – видове, причини за поява, мерки

Главоболието се слави като една от най-честите причини, които карат човек да потърси  медицинска помощ. Въпреки че повечето от причините за появата му не са признак на сериозни и застрашаващи живота заболявания, главоболието е в състояние доста да влоши качеството ни на живот.

Но нека видим кои са най-вероятните причини за повята му, за да знаем по какъв начин да се отървем от него. И така, лекарите са категорични, че в по-голямата част от случаите главата ни боли поради една от тези причини:

 • Умствена преумора и напрежение
 • Мигрена
 • Клъстерно главоболие
 • Ежедневно хронично главоболие

Сега да ги разгледаме поотделно!

Главоболие, причинено от умствена преумора и напрежение

В много случаи стресът или напрежението, които съпътстват модерното ежедневие, могат да бъдат една от причините за болки в главата. Става дума за хроничен стрес и обща преумора, които, за разлика от симптомите на мигрената, не са придружени от гадене и повръщане, нито от чувствителност към светлина или шумове.

Как да разберете, че се касае за главоболие от стрес и напрежение?

Ето и какви са най-изразените симптоми:

 • Усещане за натиск или свиване от двете страни на главата и шията
 • Лека, до умерена монотонна болка, която не е съпроводена с пулсация
 • Извършването на някаква физическа дейност не провокира увеличаване на симптомите
 • Усещане за напрежение в мускулите на главата, шията и раменете

Защо ме боли главатаДокато трае подобно главоболие от напрежение пациентът може да изпълнява нормално своите задължения – да се занимава с домакински работи както обикновено, /въпреки че производителността на труда му, разбира се, е доста снижена/, за разлика от мигрените, при които е характерна пълната загуба на социална активност.

Мигрена

Мигрената е заболяване, чиито симптоми включват главоболие от средна или висока степен. То се влошава от действието на светлина, шум и движения. Такова главоболие обикновено се съпътства с гадене и повръщане, а кризите са с различна продължителност –  от няколко часа до няколко дни.

Всичко за мигрената – ТУК.

Клъстерно главоболие

Клъстерното главоболие е такова заболяване, което се проявява на отделни периоди, характеризиращи се с пристъпи на остро главоболие.

Периодите могат да продължат със седмици или месеци, като се редуват с временно утихване на симптомите.

Това заболяване не е много разпространено – среща се сравнително рядко, като от него се оплакват по-малко от 1% от населението. Най-често засяга пациенти между 25 и 50 години и е по-характерно за мъжете, отколкото за нежния пол.

Най-характерни симптоми на клъстерното главоболие?

Всеки пристъп на болка започва внезапно бързо, без предшестващи симптоми и достига пика си след няколко минути.

Главоболието обикновено е дълбоко, мъчително, продължително, понякога пулсиращо.

Пристъп може да възникне до 8 пъти на ден, обикновено с кратка продължителност – от 15 минути до 3 часа.

При повечето пациенти болката започва в очите и слепоочията, по-рядко е локализирана в лицето, шията, ушите или отстрани на главата.

Много характерно за клъстерното главоболие е, че болката винаги е едностранчива.

Повечето хора по време на атаките, са неспокойни, движат се нервно напред-назад или се люлеят.

Клъстерното главоболие често е съпроводено от зачервени очи и сълзене от страната, където е локализирана болката. Наблюдават се и други симптоми като запушен нос или хрема, изпотяване и пребледняване.

Някои хора развиват и фотофобия от засегнатата страна – чувствителност към светлината.

Колкото до възрастовата граница на пациентите с клъстерно главоболие, то лекарите са категорични, че то би могло да започне на всяка възраст, както и да се предава наследствено. Доста често и злоупотребата с алкохол провокира развитието на подобни атаки.

Ежедневно хронично главоболие

При това заболяване диагнозата се поставя спрямо честота на пристъпите, които следва да са  поне 15 пъти месечно при наблюдаван период от три месеца. Обективно погледнато, това дори не е диагноза, а синдром, който може да се наблюдава при възникване на различни други заболявания.

Така например, повечето хора с хронично главоболие имат мигренозно главоболие, но с течение на времето болката зачестява. Някои пациенти с ежедневно хронично главоболие прибягват до болкоуспокояващи твърде често, а това може да доведе до друга беда – медикаментозно задействано главоболие.

Подобен вид главоболие се среща при тези, които се оплакват от чести мигренозни атаки, клъстерно главоболие или  предизвикано от напрежение и които ползват болкоуспокояващи по- често, отколкото е препоръчително. По този начин се развива един порочен кръг, защото болката кара хората да приемат все повече лекарства /най-често на своя глава, а не по лекарско предписание/, а тези медикаменти причиняват хронично главоболие. Болката се появява на момента щом действието на лекарството отмине, а така се стига до ново приемане на медикаменти. Прекомерната употреба на обезболяващи е изключително опасна, затова експертите съветват да спазвате следните препоръки:

 • Напълно избягвайте да приемате комбинирани лекарства, включително тези, в циято формула са включени барбитурати и наркотични аналгетици.
 • Не използвайте триптани или комбинация аспирин + парацетамол + кофеин повече от 9 пъти месечно на месец.
 • Не използвайте ибупрофен и аспирин повече от 15 пъти месечно.
 • Не приемайте парацетамол повече от 2 пъти на седмица.

Внимание: Постоянното главоболие много пъти е провокирано от прием на лекарства, които се предписват като профилактика срещу припадъци.

Още видове главоболие

Има някои други причини за главоболието, освен гореизброените.

Синусова болка

Тя се появява, ако пациентът е развил синузит. Разбира се, малко е вероятно хроничното главоболие да е свързано със синусова инфекция, а това трябва да се има предвид при търсенето на причините за болката. Добре е да сте наясно, че много хора с диагностицирано главоболие заради синузит всъщност страдат от мигрена. Как да ги различаваме? Ето един прост начин – болката, причинена от възпаление на синусите обикновено продължава няколко дни (а това не е характерно за мигрената) и не причинява гадене, повръщане или пък чувствителност към шумове или светлина (което е много характерно за мигрената).

Посттравматично главоболие

Главоболието, което се появява в рамките на 1-2 дни след някакво физическо нараняване, е сравнително често явление. По-голяма част хората се оплакват от тъпа болка, постоянен дискомфорт и периодично засилване на неприятните симптоми.

Други по-често срещани симптоми включват замаяност (усещане за световъртеж), затруднена концентрация, проблеми с паметта, умора и раздразнителност. Посттравматичното главоболие може да продължи с месеци, въпреки че всеки човек с главоболие без подобрение в рамките на седмица или две след нараняването трябва да бъде консултиран веднага от лекар.

При подробно описание на характера на главоболието ще е възможно поставянето на точна диагноза. Срещат се и случаи, при които се оказва, че един пациент страда от няколко различни видове главоболие.

В по-голяма част от случаите за диагностицирането не са необходими допълнителни изследвания. Добре е също да отбележим, че главоболието не е повод да се назначава компютърна томография или ядрено-магнитен резонанс.

Допълнителни изследвания вероятно биха били необходими единствено, ако се установят придружаващи симптоми или други отклонения, като напимер

 • Липса на лечебен ефект и / или прогресия на заболяването
 • Внезапни промени в характера на главоболието
 • Симптоми на опасно главоболие

Колко опасно би могло да е главоболието?

Повечето видове главоболие не са от животозастрашаващ характер. Но нека това не ви успокоява, – още при самата му поява е добре да се консултирате веднага с лекар. Още по-наложително е такава консултация, ако са налични следните симптоми:

 • Ако главоболието се появява изневиделица, става по-силно само след секунди или минути и може да бъде описано като най-непоносимото или най-силно главоболие, което някога сте имали.
 • Ако силното главоболие е съпроводено от треска и / или схванат врат
 • Ако болката възниква едновременно с припадъци, промени в съзнанието или загуба на съзнание.
 • Ако болката се е появила скоро след активни физически упражнения или леки наранявания.
 • Ако първото главоболие, което получите е придружено със слабост, изтръпвания по кожата или нарушено зрение. Понякога тези симптоми биха могли да бъдат провокирани от мигрена, но дори и в подобен случай добре би било да направите консултация с лекар, за да бъдат изключени някои много опасни заболявания.

Какво говори за здравословното ни състояние болката в различните части на главата?

Болката може да възникне на различни места на главата и от локацията й да се направят доста точни изводи за това, от какво е провокирана.

Болка в тила

Силната болка в тила е признак за развитието на патологичен процес в цервикалната част на гръбначния стълб. Обикновено подобна болка се свързва с болестта остеохондроза.

Също така, болката в задната част на главата би могла да е следствие и от други заболявания, например:

 • Хипертония – много често болката възниква сутрин, а на фона на влошаващото се състояние пулсът се увеличава значително и се появява физическа слабост.
 • Високо вътречерепно налягане – тогава болка се увеличава от наличието на силна светлина, шумове или звуци. Главоболието може да е придружено също и от повръщане.
 • Цервикален миозит – най-често се касае за възпаление на мускулната тъкан на шията. Тази болест може да бъде причинена от хипотермия, а също и от продължително заседевяне в неудобна позиция. Болката тогава е тъпа и се усилва, ако човек си завърти главата.
 • Миогелоза – за подобно заболяване е характерно образуването на мускулни уплътнения в цервикалната част и те оказват натиск върху окончанията на нервите, като стават причина за появата на силно главоболие в зоната на шията. Пациентът може да усети и силен световъртеж.
 • Невралгия – тогава болките са много остри и трудно се издържат. Всяко движение на шията влошава сериозно състоянието.
 • Съдови аномалии – касае се за главоболие в задната област на главата, а стресът значително увеличава болката.

Болка в челото

Силната болка в челото би могла да е следствие от:

 • Травми на главата – възниква при натъртване на челото и сътресение. В първия случай се появява подкожен хематом, а във втория случай пациентът е с гадене и повръщане.
 • Инфекциозни заболявания – например синузит, менингит, грип и някои други инфекциозни болести. Болката е най-силна сутрин и е съпътствана от обща слабост и неразположение, отпадналост или треска. При менингит силната болка е много опасна, тъй като може да предизвика загуба на съзнание и развитие на други неврологични симптоми.
 • Болести на сърдечно-съдовата система – характеризират се с пулсиращи болки, завиване на свят, ускорена сърдечна честота, появяват се също гадене и повръщане. Понижението на налягането се характеризира с болки не само в зоната около челото, но и разпростираще се към слепоочията и тила. Често се наблюдава и слабост, като може да се стигне дори и до припадъци.

Болка в окото

Най-честата причина за болка в този случай е заболяването глаукома. Но понякога непоносимата болка може да бъде провокирана и от напрежение на очите.

Главоболие, съчетано с гадене и повръщане

Много често тежките главоболия са съпътствани от гадене и повръщане. На първо място, комбинация от такива симптоми е характерна за мигрена. Чувството за неразположение би могло да продължи с дни и да е симптом на следните патологии:

 • Хипертония.
 • Повишено вътречерепно налягане.
 • Хранително отравяне.
 • Травматични мозъчни травми.
 • Мозъчни тумори.
 • Менингит.

Много силно главоболие в слепоочията с пулсиращ характер, също може да е знак и за тези заболявания:

 • церебрален ангиоедем , който се характеризира с нарушение на стените на кръвоносните съдове и е придружен от краткотрайно изтръпване на пръстите, замаяност и слабост
 • високо вътречерепно налягане – води до нарушено функциониране на определени части на мозъка
 • атеросклероза – свързана е със стесняване на лумена на мозъчните съдове и води до нарушения на паметта

Главоболие, придружено със замаяност

Най-честият симптом, който съпътства силното главоболие, е замаяността. Това обикновено е свързано с вторична цефалгия, която се появява на фона на развитието на инсулт, остеохондроза, менингит, церебрална артериосклероза.

Главоболие, което е придружено от повишена телесна температура

Повишаване на температурата със силно главоболие говори за развитието на инфекциозен и възпалителен процес в организма. Опасен допълнителен симптом е припадъкът. Обикновено се среща при инсулт, менингит, хипертонична криза, сърдечна недостатъчност и други опасни заболявания.

Главоболието по време на бременността

Главоболието в периода на бременност е често явление. Основната причина за появата му е хормоналното преструктуриране. Обикновено не много силната, периодична болка в първия триместър се счита за нещо нормално. По-интензивните болки биха могли да са причинени и от ниско кръвно налягане. Но още през втория и третия триместър ситуацията се променя и на силното главоболие вече се гледа като на опасен симптом, който е в състояние  да провокира повишаване на кръвното налягане.

За да се минимализират рисковете от възникване на силно главоболие, по време на бременност е много важно да се обърне внимание на начина на живот и хранене. Също така следва да се избягват, доколкото това е възможно, по-сериозни физически натоварвания и стресови ситуации.

Как да противодействаме на главоболието?

Алтернативни методи за превенция и облекчаване на главоболието

Алтернативните методи биха могли не само да облекчат сериозно едно силно главоболие, но и успешно да го предотвратят.

На първо място, след емоционално пренапрежение или големи физически натоварвания, определено ще ви подейства добре една гореща вана, която ще накара тялото да се отпусне, а умът да се  успокои.

Добър вариант е и да си вземете контрастен душ.

Билков чай против главоболие – рецепти

Ако искате да предотвратите или да облекчите главоболието, може да смесите равни части и да запарите чай от следните билки:

 • Мента, риган и жълт кантарион
 • Липа и коприва
 • Глог и валериана

Най-важното условие обаче за предотвратяване на главоболието си остава здравословния начин на живот, включително и правилното хранене. Такъв подход ще подобри защитните сили на организма и той лесно ще се справи с преодоляването на негативните ефекти от стреса.