Филтри за камиони

Филтрите за камиони, както и тези за другите видове превозни средства, имат функцията да прихващат и задържат замърсявания от влизащите в определени системи течности и въздух. Един от най-добрите начини да предпазите превозните средства от неочаквани повреди на пътя е висококачественото филтриране.

Тежкотоварните автомобили съдържат многобройни филтри, които са проектирани за работа в значително по-тежки условия от тези на леките коли: маслен филтър, горивен филтър, салонен филтър, за охладителната система, трансмисията, хидравлични филтри, въздушен филтър за двигателя, филтър за картерна вентилация и други.

Нужно е да следите графиците за смяна на филтрите, за да избегнете скъпи и ненужни ремонти. По-долу ще намерите описание на някои от тях:

– Въздушен филтър. Той предпазва двигателя от попадането на замърсявания в цилиндрите му заедно с всмукания въздух за образуването на горивната смес. Нежелани са дребни частици, пясък и всякакви други външни предмети. Те причиняват микроскопични надирания по вътрешните му стени и с времето могат да доведат до неизправности.

Ако този филтър се задръсти е възможно да възпрепятства въздушния поток и да доведе до влошена производителност на двигателя и повишен разход на гориво. Периодът му на експлоатация зависи от вида на филтъра и филтриращото средство – хартиените филтри трябва да се сменят на 5000 до 10 000 километра пробег, Срокът им на служба зависи от условията, в които се използва превозното средство – силно запрашените пътища причиняват бързото му задръстване.

– Филтър за кабината. Той пречиства въздуха, който влиза в кабината от мухъл, полени, сажди от гориво и бактерии. Има филтри с активен въглен, които извършват допълнително пречистване на въздуха. Това е изключително важно за шофьорите на камиони, които прекарват много време в кабината, а чистият въздух въздух е не само полезен за здравето, но и помага за концентрацията и прави работата по-приятна. Симптомите на задръстване на този филтър могат да включват запотяване на стъклата и затрудена работа на климатичната и вентилационната система, неприятни миризми. Смяната на филтъра отнема не повече от половин час и си заслужава да я извършвате при рутинното обслужване на камиона или веднъж в началото на пролетта и есента.

– Маслен филтър. Функцията на масления филтър е да пречиства маслото от замърсявания и по този начин предпазва двигателя с висока мощност на камиона. Ако този компонент не се смени навреме, той се задръства и байпасният клапан остава постоянно отворен, за да няма недостиг на масло в двигателя, но същевременно нефилтрираното масло води до попадането на сажди, утайки и други нежелани частици в каналите на двигателя. Нужно е да следите качеството на маслото и да го проверявате на всеки 10 000 километра пробег. Възможно е смяната да се извърши и на 80 000 километра. Масленият филтър винаги трябва да се сменя заедно с маслото. Срокът на служба на масления филтър може да бъде значително съкратен, ако се използва неподходящо масло или заради наличието на неизправности.

– Горивен филтър. Камионите имат два филтъра за пречистването на дизеловото гориво – първият е с мрежеста структура за грубо пречистване на горивото и е разположен някъде между горивната помпа и резервоара за гориво, а вторият е в двигателното отделение и извършва фино пречистване на горивото преди то да стигне до инжекторите.

Когато горивният филтър се износи можете да забележите загуба на мощност при изкачване на хълмове. Този филтър, обикновено, трябва да се сменя на 25-30 000 километра пробег, тъй като дизеловото гориво съдържа много повече замърсявания от бензина.