Алтернативна медицина

Настъпиха дни на пандемия и страх, по време на които здравето ни е на първо място. Много често в забързаното си ежедневие ни се случва да го пренебрегваме, наслаждавайки се на всяко изкушение. Страхът за здравето ни и това на нашите близки е основния ни мотиватор за промяна.

Светът е оцелял години преди да се появи познатата ни днес медицина, за която знаем, че освен положителни, има и редица отрицателни страни. Хората обаче са погълнати от съвременните технологии, новия начин на живот и забравят, че зад всяко едно нещо в нашия свят стои тя – природата. Тя е създала в голяма част всеки един вирус и тя е онази, която може да го победи. Това важи с пълна сила и за автоимунните заболявания, за хематологичните заболявания, както и за всеки друг вид заболяване.

Нека да докажем тази теза. Вие сте организъм, част сте от природата. Смятате, че водите здравословен начин на живот. Не прекалявате с алкохола, мазните храни и кафето. Спортувате два до три пъти седмично и поддържате лична хигиена на високо ниво.

Това обаче не е всичко – заобикалящите Ви хора също са част от природата. Те са скептични, може би радостни и Вие в известна степен съпреживявате това, което изпитват те или се стараете да го игнорирате. И в двата случаи сте подложени на ежедневен стрес, като тук добавим шумните тълпи или тишината, настроението на шефа или безработицата.

Така достигаме до момент в който светът вече Ви „тежи“. Тогава разбирате, че имате хематологично заболяване, отключено в организма Ви именно поради натрупалия се стрес. От там насетне болница, инжекции, сестри, санитарки. Природата обаче е на мнение, че винаги е по- добре манатарки пред санитарки. Природата ни е спасявала стотици години и днес познаваме това ѝ качество като алтернативна медицина.

Алтернативната медицина е по-скоро алтернатива на алтернативата. Позната на голяма част от населението като противомедикаментозна такава, тя далеч не е само това. Дълбоко в себе си това е вид наука, съчетаваща вярвания, практики, традиции и дори догадки. Всеки един метод познат в този вид медицина научно не е доказан, но във всички случаи ние вярваме на очите си, което именно отваря врати на подобен тип начинания. Тук се включват акупунктурата, леенето на куршум, кръвопускането и др.

Това далеч обаче не е всичко в алтернативната медицина се включват вярванията на хората, убежденията им за начин на живот и т.н. От тях се възпроизвеждат и начините, по които хора посветени в тази наука демонстрират силата ѝ. Тъй наречените баячки, лечителки, медици или дори жрици лекуват чрез билки, дихателни упражнения, физически действия за преодоляване на различен вид чувства, ароматерапии и други подобни.

Хематологичните заболявания например лесно биха могли да бъдат овладени, когато боледуващият прилага известни хитринки в своето ежедневие. Например да добавя по лъжичка къри в своите гозби, да изпълва гърдите си с дълбоко поет въздух десет пъти при събуждането си, да избягва алкални храни и да ги заменя подходящо.

Друг съвет, който би могъл пациента да спазва, е да пие чай от десетте билки – бял равнец, корен от глухарче и пр. на всеки петнадесет минути, за да може да пречиства периодично кръвта си след поетия кислород.

Това е нагледно алтернативната медицина – уповавайки се на своята вяра, болният побеждава. Следва душевно целта си и физически започва да влияе на събитията в своя живот, променяйки себе си и вярата си. Според по- запознати „холос“ медицината е другото име на алтернативната медицина, защото именно този вид медицина разглежда човека като цялост, устремявайки се първо към душевна чистота.

Макар всеобщо приетите догми за медицина, в някои университети вече се изучава и алтернативната медицина, а някои медицински лица я прилагат върху своите пациенти като допълнителен способ за преодоляване на вид заболяване.

Опитай, няма да навреди, ако не помогне. “ – думи, с които повечето докоснали се до тази магия са започнали. Опитвайки няма да загубиш нищо, но можеш да спечелиш повече от колкото си мислил, че е възможно.