5-те най-добри професии свързани с финанси в дигиталната ера

През последното десетилетие светът на финансите се подобри. Бавните, тромави и неудобни процеси на обработка на транзакции бяха изместени от множество технологични решения, които улесняват живота на всички хора, участващи в глобалната финансова система. В резултат на това ролята на финансовите специалисти се промени драстично.

Днес е по-важно от всякога, финансовите професионалисти да са технически грамотни за да могат да се интегрират напълно с дигиталната ера. В резултат на това длъжностните характеристики на някои от най-добрите работни места във финансите се променят.

Финансовите работни места, насочени към финтех, само ще растат, което ги прави страхотни кариерни области, в които да се включат. Ето 5 финтех работни места, които трябва да имате предвид, ако искате кариера във финансите.

Софтуерен инженер (мобилни приложения)

Голяма част от финансовия сектор премина от услуги на гише към онлайн обслужване и приложения. Днес всичко – от търговия с акции до теглене на заем, може да се направи лесно през Интернет – на мобилно устройство или персонален компютър. Всичко това се случва благодарение на софтуерните инженери и разработчиците на мобилни приложения.

Като инженери те се нуждаят от знания за кодиране, за да проектират, тестват и внедряват софтуер и мобилни приложения. Те също могат да варират в различните подсектори, включително банкиране, кредитиране, електронна търговия, платежни технологии, управление на плащанията и др.

С какво се занимават:

 • Бизнес анализ, проектиране и разработка на софтуер
 • Компютърно програмиране и кодиране
 • Тестване и отстраняване на грешки в софтуера

Разработчик на блокчейн (Blockchain developer)

Децентрализираните блокчейн мрежи обещават да бъдат крайъгълните камъни на новите финансови парадигми. Като отнемат властта от централизираните субекти, блокчейнът предоставя по-бързи и евтини финансови услуги чрез мрежа от участници.блокчейн технологии

Но за да стигне до тази нова парадигма, индустрията ще се нуждае от множество разработчици на блокчейн, за да създаде и внедри този нов софтуер. Търсенето на блокчейн разработчици нараства експоненциално. И не само малките стартъпи са тези, които търсят таланти. Големи компании като JPMorgan Chase, Microsoft и Oracle търсят разработчици, които да подпомогнат новата блокчейн технология.

А що се отнася до заплатите, разработчиците на блокчейн са изключително добре платени за работата си. При последна проверка средната заплата за разработчик на блокчейн в Обединеното кралство е повече от 68 000 британски лири, докато разработчиците на блокчейн в Германия могат да очакват над 120 000 евро.

С какво се занимават:

 • Изграждане на разпределени системи
 • Използвайте компютърно програмиране и кодиране
 • Анализиране на блокчейн фреймуърк и архитектура

Управление на данни (Data scientist)

В днешния свят данните са най-ценната стока, която съществува. В резултат на това някои от най-важните хора на планетата са тези, които могат да вземат сурови данни, да ги анализират и да разберат последиците, които данните имат върху по-общата картина за една компания и нейното бъдеще. Работещите като Data scientist използват математически и научни методи за извличане на информация от големи набори от данни. Това включва работа с машинно обучение и изкуствен интелект за ефективен анализ на данните.

Що се отнася до финансите, тези данни могат да имат отражение върху разкриването на измами, кредитоспособността, оптимизирането на портфейла и много други. Тези професионалисти дори са помогнали при разработването на алгоритмични програми за търговия и други автоматизирани функции за ограничаване на човешкия принос във финансовия сектор.

С какво се занимават:

 • Анализ и персонализиране на технологиите за бази данни
 • Използване на теория на вероятностите и статистика
 • Създаване визуализации на данни
 • Използване на машинно обучение, за да се увеличи ефективността и възможностите

Директор по съответствие (Compliance director)

Финансовите институции постоянно се адаптират към новите разпоредби от актуализираното законодателство. Правителствата по целия свят правят всичко възможно, за да осигурят открит пазар за финансовите фирми и да намалят неетичните и измамни практики в индустрията. Това е още повече в сила, когато става въпрос за финтех решения, които често са нови и непроверени.

Повечето големи финтех компании имат директор по спазване на стандартите или дори цял отдел за съответствие, за да гарантират, че отговарят на стандартите на местните финансови регулатори. Ролята на директора по спазването на законодателството е да гарантира, че компанията отговаря на всички изисквани законови и етични стандарти.

С какво се занимават:

 • Създават инструменти за оценка на риска
 • Съблюдават спазването на нормативните изисквания
 • Одитират бизнес процеси и процедури

Анализатор на киберсигурност

Тъй като технологичните решения стават повсеместни във финансовия сектор, нараства и необходимостта от защита на компаниите от злонамерени участници. Киберсигурността е един от най-бързо развиващите се сектори в световната икономика и нейното въздействие върху света на финансите не е по-различно. Бихте могли да твърдите, че киберсигурността е дори по-критична тук, отколкото в други индустрии, защото финансовите фирми се занимават с чувствителна лична информация и финансови записи.

Анализаторът по киберсигурност може да направи много неща, за да смекчи рисковете от проблеми със сигурността. Това варира от изграждане на сигурна системна архитектура до мониторинг на мрежи за потенциални хакове.

Според специалисти от PwC, „…изграждането на технологична защитна стена е само първата линия на защита. Вторият е вплитането на силен контрол на киберсигурността в цялата структура за управление на риска. Така че, приоритизирайте данните въз основа на чувствителността, бързо идентифицирайте и премахнете всякакви уязвимости. Започнете, като приемете, че вашите потребители вече са компрометирани. Това ще ви принуди да изграждате системи с оглед на поверителността и защитата от самото начало. Третирайте киберзащитата така, както е въпросът за бизнес риска. “

С какво се занимават:

 • Изпълнява диагностични тестове за архитектура на системата и базата данни
 • Анализира регистрационните файлове за сигурност
 • Създава инструменти за сигурност и софтуер

Работа за финтех революцията

Днешните финансови пазари зависят от технологиите, както и от индивидуалната експертиза. Тези, които имат техническа подготовка, имат по-голям шанс да успеят и да се изкачат по корпоративната стълбица, предвид развитието във финансовия сектор.

Тези работни места не са просто солидни финансови работни места днес – те също са с потенциал за силно бъдещо търсене. Това означава, че фокусирането върху професия, която съчетава финанси и технологии, ще Ви гарантира, че имате уменията, които работодателите искат и търсят, независимо какво се случва по света.